Jan Wolkers

Jan Wolkers

26 oktober 1925 - 19 oktober 2007

De dood is een levenvoorwaarde. Als er geen dood was zou alles zinloos worden. iedere gedachte aan een handeling zou op voorhand een verlammingsverschijnsel blijken.

Wolkers verwierf grote bekendheid door de werken Turks Fruit, Terug naar Oegstgeest, Een roos van vlees en Kort Amerikaans.

Wolkers overleed op 81-jarige leeftijd op Texel en zal woensdag 24 oktober in Amsterdam worden gecremeerd.
Condoleance toevoegen X sluiten
Uw naam:

Uw email (wordt niet gepubliceerd):


Gedenktekst:
 annuleren
Wilt u een SMS ontvangen direct als er een nieuw nationaal register geopend wordt? Stuur dan CONDO AAN naar 3010

We versturen nooit meer dan 5 berichten per week. Deze abonnementsdienst kost 25 cent per ontvangen bericht. U kunt zich afmelden door CONDO STOP te sms-en naar 3010.
< Vorige         61 t/m 80 van 419        Volgende >
Ik vond hem een van de mooiste mensen in Nederland: vriendelijk, betrokken, intelligent, geinteresseerd en nooit, zelfs op latere leeftijd niet, nooit moraliserend of zinloos verlangend naar vroeger. Jan Wolkers was een kanjer. 
Op 25 oktober 2007
om 13:17 getekend door:
J.a.n.
Dit is niet ok
Ook mijn Jan overleed, vijf maanden geleden, op vrijdag en werd op woensdag op de Nieuwe Ooster gecremeerd. De naam Jan staat voor een ECHT mens. U en ik weten hoe waardevol het leven was met onze Jan.
Het gemis zal groot zijn.

Veel sterkte. 
Op 25 oktober 2007
om 12:03 getekend door:
L.e.n. .u.i.t. .D.i.e.m.e.n.
Dit is niet ok
U toonde de kracht van kwetsbaarheid die ik nooit vergeten zal. Bedankt voor zoveel levenswijsheid. 
Op 25 oktober 2007
om 10:18 getekend door:
M.a.r.j.a.
Dit is niet ok
Ik heb genoten van je werk! 
Op 25 oktober 2007
om 10:16 getekend door:
C.h.r.i.s.t.i.n.e. .C.e.u.l.e.m.a.n.s.
Dit is niet ok
Een lief mens, die een kentering hielp met zich mee te brengen. Die geliefd was bij velen die nog nooit een letter van hem hadden gelezen of iets van zijn beeldende kunst hadden gezien. Dan moet je toch wel goed zijn. Over jaren zal men zich hem herinneren en menig omhooggevallen schrijver en kunstenaar niet meer!
Rust zacht!
En aan de familie. Wat zullen jullie mooie herinneringen hebben aan zo'n prachtmens. Sterkte! 
Op 25 oktober 2007
om 10:02 getekend door:
G.e.r.a.r.d. .N.i.z.e.t.
Dit is niet ok
Het stof van Jan is niet meer, maar zijn enthousiasme, levensdrift, optimisme, creativiteit, humor en passie voor de natuur blijft in mijn gedachte aanwezig.
Deze grootse man is een gemis in het huidige vlakke bekrompen Nederlandse maatschappij van "Melk en honing". Doe mij maar een stukje Turks Fruit!
Ik kijk met veel genot terug op deze man, maar moet zeggen dat ik hem nu al mis. De vrienden en familie wens ik toe dat ze niet in verdriet blijven, maar met liefde terug denken aan Jan 
Op 25 oktober 2007
om 9:38 getekend door:
S.v.e.n. .M.e.e.g.d.e.s.
Dit is niet ok
Lorsque ma famille de France visite Amsterdam, je les emmène presque toujours voir le monument créé par Jan Wolkers pour "Auschwitz". Même ceux d'entre eux qui n'aiment pas l'art moderne sont profondément touchés lorsque je leur explique ce que Jan Wolkers a voulu dire. J'estime que c'est un privilège de connaître le nom de Jan Wolkers et de le commémorer.
Als mijn Franse familie Amsterdam bezoekt, neem ik ze vrijwel altijd mee naar het Auschwitzmonument. Zelfs diegenen onder hen die niet van moderne kunst houden worden tot diep in hun wezen ontroerd door wat Jan Wolkers met dit monument heeft willen zeggen.
Het is een eer de naam van Jan Wolkers te kennen en die te herdenken. Het Franse woord "commémorer" is in dit geval iets mooier dan het Nederlandse woord "herdenken": het woord "commémorer" bevat de connotatie van gezamenlijk herdenken. Jan Wolkers hoort bij het nationale erfgoed. 
Op 25 oktober 2007
om 9:13 getekend door:
L.u.c.i.e.n.n.e. .M.i.m.o.u.n.i.
Dit is niet ok
Lieve Mw Wolkers en Familie,

Mijn hartelijke deelneming in uw verlies. Als wij,als lezers en genieters van alles, wat uw Jan heeft voortgebracht in zijn leven,zijn overlijden,al als een groot gemis ervaren, hoeveel te meer zal dat voor U gelden.
Ik wens U allen veel kracht toe om het missen van deze mooie, vitalistische, lieve, royale, scherpe, maar vooral toegewijde man, te dragen.

Ik wens U,datgene toe,wat U,en de kinderen in deze tijd die voor U ligt, nodig hebben. 
Op 25 oktober 2007
om 5:18 getekend door:
K.e.e.s.
Dit is niet ok
Lieve fam,
Ook al ken ik jullie niet toch wil ik jullie condoleren met het verlies van de echtgenoot en vader Jan Wolkers. Hij doet me in vele opzichten denken aan mn eigen vader wars van alle regels en dol op dieren.Zn eigen weg afleggend.Maar met zoveel gevoel voor alles en iedereen om hem heen die hij lief heeft(had).Onvergetelijk elke dag heb ik het nog over hem ook al is het al bijna 13 jaar geleden.
Je bent pas dood wanneer je naam niet meer genoemd wordt. Veel sterkte voor nu en de komende tijd liefs Deedee 
Op 25 oktober 2007
om 2:29 getekend door:
D.e.e.d.e.e.
Dit is niet ok
Lieve Jan,
Bedankt dat je mij hebt aangezet tot het lezen van literatuur,niet alleen de jouwe,maar vooral door jou.
Je heldere taalgebruik,je duidelije proza.
Ik wens voor iedereen een tijd van liefde voor de literatuur,met daarbij bedenkend,wat je hebt betekend voor de Nederlandse letteren

Liefs Eduard 
Op 25 oktober 2007
om 0:29 getekend door:
e.d.u.a.r.d. .w.a.l.s.t.r.a.
Dit is niet ok
en weer hebben we naar turks fruit gekeken .
tja het blijft een mooie film.
bestye jan . bedankt . en rust zacht. 
Op 25 oktober 2007
om 0:28 getekend door:
m.a.r.c.o.
Dit is niet ok
mijn voetstappen laten geen echo achter... het zijn uw eigen woorden, maar uw stem zal nog lang nagalmen in mijn nog jonge hoofd.
Dank u meneer Wolkers voor uw boeken uw kunst en uw prachtige verhalen over de tuin... uw paradijs op aarde. 
Op 24 oktober 2007
om 23:37 getekend door:
s.u.u.s.
Dit is niet ok
Eric, Jeroen, Karina, Bob en Tom,

Wat maakten jullie een uitermate sterke indruk vandaag. Heel goed dat jullie deze manier hebben gekozen. Iedereen welkom en toch geen condoleance, tijd voor je eigen rouw!
Nu begint het pas, dit cliché zullen jullie veel gehoord hebben en toch is het waar. Jullie hebben lang mogen genieten van deze geweldige man, die jullie zo verschrikkelijk veel te bieden had. Er valt dan ook veel te missen en er ontstaat een grote leegte. Hou je haaks...

Geerte 
Op 24 oktober 2007
om 23:19 getekend door:
g.e.e.r.t.e.
Dit is niet ok
Sommige mensen begrijpen het leven, zien de schoonheid gebruiken het als inspiratie en genieten ervan. Jij deed dit als geen ander en deelde het door je boeken kunst enz enz met ons allemaal, daarvoor dank Jan. Familie wens ik veel sterkte dit gemis een plek te geven. 
Op 24 oktober 2007
om 21:38 getekend door:
M.a.c.h.t.e.l.d.
Dit is niet ok
Sommige mensen begrijpen het leven, zien de schoonheid gebruiken het als inspiratie en genieten ervan. Jij deed dit als geen ander en deelde het door je boeken kunst enz enz met ons allemaal, daarvoor dank Jan. Familie wens ik veel sterkte dit gemis een plek te geven. 
Op 24 oktober 2007
om 21:38 getekend door:
M.a.c.h.t.e.l.d.
Dit is niet ok
Beste Jan,
Slechts enkelen zijn in het leven zo authentiek als jij bent geweest. Dat maakt het afscheid des te indrukwekkender. Het ga je goed.

Groet,
Maantje 
Op 24 oktober 2007
om 21:28 getekend door:
M.a.a.n.t.j.e.
Dit is niet ok
In 1974 heb ik mijn huisartsenopleiding op Texel gedaan,bij Coutinho aan het Schilderend in Den Burg.Na nachtelijke bevallingen,bij avondrood,in ochtennevel maakte ik vaak een ommetje ocer de Rozendijk,terug naar de praktijk.Ik voelde me gelukkig op Texel,had er best huisarts willen worden,maar na Afrika en Libanon ben ik nu tevreden in Zwolle.Ieder jaar gaan we een week naar Texel met hond en kinderen,bij Dijksen,hoek Rozendijk-Fontijnsweg.Ik vond het altijd een heel prettige gedachte hetzelfde uitzicht te delen met Jan Wolkers:de velden,het kerkje van Den Hoorn.Natuurlijk heb ik Kort Amerikaans gelezen.Mijn oudste neef Coen heeft als dominee de ouders van Jan Wolkers in zijn gemeente in Oegstgeest gehad.Ik voelde bewondering voor Jan Wolkers leefwijze:de creatieve drang,het geluk vinden in kleine dingende humor,Bach hoorde ik vandaag (mijn vrouw had de rouwdienst opgenomen:een verrassing voor mij:rustig na het werk gekeken:mooie geestige,echte herdenking.Maarten v Rossum heb ik wel eens wandelend over de Hoge Achterom in de herfstschemering genietend zien lopen,mij als volstrekt vreemde vriendelijk groetend.Vaak zag ik de oude volvo aan de Rozendijk staan.Nooit heb ik in al die 25 jaren een glimp opgevangen van de familie Wolkers.Dat was ook niet nodig:ze waren er immers.Als ik Jan Wolkers en gezin of alleen op de TV zag,dacht ik steeds:vanavond of morgen zitten jullie weer aan de Rozendijk.Dan voelde ik een warme scheut van jaloezie.Als ik naar mijn zeilbootje in de Beulakkerwiede ga,kom ik de sculptuur van Jan Wolkers bij Blauwe Hand tegen.Dat is van Jan Wolkers zeg ik dan tot vervelens toe tegen mijn kinderen,inmiddels volwassen.Kort Amerikaans,als openbaring op het gymnasium in Groningen;verder heb ik niet zoveel met zijn boeken.Zijn gedichten vind ik prachtig,maar vooral zijn leven vind ik een kunstwerk.Ik heb Jan Wolkers nooit gezien op de Rozendijk,maar ik mis hem ,als ik in mei weer in het witte huisje vlak bij Piet en Kathe Kok,bij Lieuwe Dijksen naar het kerkje van Den Hoorn kijk.Ik wens u,de familie alle goeds. 
Op 24 oktober 2007
om 21:25 getekend door:
J.o.o.s.t. .M.e.i.j.e.r.
Dit is niet ok
mooie uitvaart...u kan trots zijn op u familie...wat zullen ze u gaan missen...toen ik het las dat u dood was dacht ik:ach...jammer..zo een lieverd...dag meneer wolkers,we zullen u niet vergeten...xxx 
Op 24 oktober 2007
om 21:15 getekend door:
c.a.r.o.l.a.......(.e.e.n. .f.a.n.).
Dit is niet ok
Ook ik ben uit een Gereformeerd nest afkomstig. Toen ik 16 jaar was, smulde ik van zijn boeken. Hij was mijn seksuele voorlichter. Later heb ik vooral respect gekregen voor zijn eerbied voor de natuur en zijn ongekunsteld zijn. Ik voel veel verwantschap met hem, ook in zijn opvattingen over leven en dood.
Hij zal niet vergeten worden. 
Op 24 oktober 2007
om 20:50 getekend door:
H.i.l.d.e. .O.g.g.e.l.
Dit is niet ok
Lieve familie,gecondoleerd!
Jan Wolkers zal bij ons altijd aanwezig blijven, hij is een prachtmens en volgens mij zijn jullie - vrouw en kinderen ook pracht mensen, eerlijk en oprecht! heerlijk. Wij blijven Jan Wolkers herdenken omdat we heel vaak zijn stopwoordje gebruiken met zijn intonatie: hée
Dus Jan Wolkers for ever!
Een warme groet uit Leeuwarden. 
Op 24 oktober 2007
om 20:14 getekend door:
K.a.r.a.m. .R.e.i.t.s.m.a.
Dit is niet ok
< Vorige        1 2 3 4 5 6 7 ... 21      Volgende >
Dit register is aangemaakt door:
Beheerder


Contact met beheerder >
Contact met Beheerder:


  annuleren

Register verlengen >
Voor dit register is het helaas niet mogelijk een boekje te maken.
Hou me op de hoogte
Wilt u op de hoogte gehouden worden als er nieuwe (nationale) registers geopend worden? Condoleance.nl biedt verschillende mogelijkheden om op de hoogte te blijven, zoals e-mail, Twitter en SMS. Foto